Zondag 25 september VAS rallycross finales op Glosso circuit

Het was een druk jaar op het Glosso circuit in Arendonk. Na de grote Opening in de maand april stonden de VAS piloten al te popelen van ongeduld om eindelijk terug op de grote omloop te kunnen gaan rijden. Het waren immers zij die jaren trouw waren gebleven om toch maar op het destijds verkleinde circuit hun kampioenschap hoog te houden. Helaas konden zij dit seizoen slechts op één omloop in actie komen daar het Duivelsberg circuit in Maasmechelen nog steeds niet over de nodige vergunningen beschikt om ook daar wedstrijden te mogen organiseren. Als alternatief bood het Euro circuit in het Nederlandse Valkenswaard hun omloop aan om alsnog voor de nodige afwisseling te zorgen waarvan één wedstrijd als schrapresultaat mocht worden ingebracht. En afwisseling was er zeker want diverse piloten kunnen nog in aanmerking komen om alsnog als eindlaureaat gehuldigd te worden in de finale wedstrijd op 25 september op het Glosso circuit.

Spanning tussen Desender, Wijnants en Kunnen     

In de klasse A (tot 1600cc) is het een open strijd tussen Ben Desender ( Honda Civic ) en Danny Kunnen (Toyota Corolla). Beiden rijders stonden in de openingswedstrijd al op het podium. De inmiddels betreurde Steven Ubben ( Honda CRX) won de race. Desender en Kunnen mochten met het zilver en brons huiswaarts keren. In de tweede wedstrijd ging Davy Wijnants ( Seat Ibiza ) met de volle buit aan de haal. En ook nu scoorde Danny Kunnen prima met een tweede podium plaats als resultaat. Ben Desender viel net langs het podium met een vierde plaats als resultaat. In Valkenswaard vielen er ook punten te rapen waardoor Desender ( 51 punten ) momenteel over de beste kaarten beschikt voor Davy Wijnants ( 50 punten ) en Danny Kunnen (49 punten). Het wordt zonder meer een spannende bedoeling daar in Arendonk want de knikkers zullen zeker verdeeld gaan worden onder dit drietal. Al kan oude rot Jacky Simons ( Toyota Corolla ) ook nog voor de nodige spanning gaan zorgen daar de piloot uit Bree in het verleden ook wel eens heel verrassend uit de hoek kwam. Simons volgt op vier punten van leider Desender.

Wilms, De Backer of Maes in klasse B  

 Het was Ronny Maes ( Volkswagen Golf ) die de toon zette tijdens de eerste confrontatie in de maand mei. Maes gaf er een flinke lap op en hield Dirk Mooren ( Opel Astra ) en Bob Wilms ( Opel Corsa ) netjes achter zich. Voor de tweede wedstrijd zorgde Kristof De Backer ( Opel Astra ) voor de verrassing door de volle buit mee huiswaarts te nemen . Bob Wilms scoorde opnieuw en mocht netjes het zilver in ontvangst nemen voor Tim Faes ( Renault Clio ) die het brons voor zijn rekening nam. Het wordt zonder meer een zeer spannende finale race. Wilms en De Backer  zijn slechts acht punten van elkaar gescheiden. Ronny Maes volgt al op twaalf punten. Stef Engelen ( Volkswagen Golf) ging ook in Nederland zijn geluk beproeven  en volgt op een vierde plaats en zeventien punten van leider Wilms.

Leysen weer vooraan bij zware jongens in klasse C

Het was uitkijken naar uittredend kampioen Andy Leysen ( BMW M5). De Arendonkenaar, die de Glosso omloop kent als het binnenste van broekzak, zou immers opnieuw een gooi gaan doen naar de eindzege. Maar dan  moest hij wel zwaar gaan scoren. Leysen ging met de volle twintig punten aan de haal tijdens de eerste race maar zag wel Jeroen Bielen ( BMW E36) en Jelle Blockx ( Volvo 240) het zilver en brons onder elkaar verdelen. En plots was daar in de tweede wedstrijd ex – Promo kampioen Yorick Maeyninckx ( BMW E36) die op de proppen kwam en er een flinke lap op gaf. De piloot uit Westerlo reed een foutloze wedstrijd voor Leysen en Jan Driesen ( BMW ). Ook uit Valkenswaard bracht Maeyninckx een mooi resultaat mee naar huis. Leysen ( 54 punten) trekt momenteel aan het langste einde en heeft slechts één punt voorsprong op Maeyninckx (53 punten). Seppe Jacobs (BMW E36) en Jef De Busser (BMW Compact ) volgen respectievelijk op een derde en een vierde plaats.

Spanning in Promo D  

 Ruud Lavrijssen ( Peugeot 205) trok het laken in de openingswedstrijd naar zich toe in de helaas onderbezette Promo klasse D. De rijder uit Dessel gaf zijn Peugeot goed de sporen maar voelde al meteen zware druk van Zjef Everaert (BMW E30). Ook Mitch Moonen ( Ford Fiesta ) mocht in de eerste confrontatie mee op het podium stappen. Maar Lavrijssen’s wagen kampte nog voor  de tweede wedstrijd aanving met problemen en de leider moest plots opzoek naar een ander stuurwiel. Moonen profiteerde van het voorval en schreef de tweede race achter zijn naam voor Michiel De Proost en Anthony Van Der Veeken (beiden met Honda CRX). Lavrijsen en De Proost trokken  ook naar de Noorder buren en brachten  broodnodige punten mee uit Valkenswaard. Lavrijsen heeft momenteel de beste kaarten in handen (53 punten). Maar de kloof tussen hem en De Proost zijn slechts twee punten. Mitch Moonen kijkt tegen een achterstand aan van achttien punten. Zjef Everaert wierp inmiddels de handdoek in de ring en  deed wagen van de hand. Het wordt dus nog een spannend slot in de seizoensfinale op zondag 25 september op het Glosso circuit in Arendonk.

 

Op 15 en 16 oktober staat er weer een club race (opendeur) voor niet licentie houders op de kalender.