Glosso is gastheer voor tweede BRX wedstrijd

Het was al even geleden dat de Nationale rallycross piloten hun ding mochten doen. De BRX aftrap werd gegeven op 3 maart in Mettet. Maar daarna werd het plots helemaal stil. De weergoden deden moeilijk boven het Glosso circuit in Arendonk. De inmiddels bekende redenen, een erg zompige paddock en de daarbij horende taferelen, behoren hopelijk op 2 juni tot het verleden. Want het wordt terug de hoogste tijd om punten te gaan sprokkelen in de diverse klassen.

In de RX3 klasse scoorde Yenthe Putzeys ( Opel Corsa) tijdens de openingswedstrijd in maart de volle buit. De rijder uit Alken ging verleden jaar ook tweemaal met het goud aan de haal en wil zijn overwinngsdrang maar al te graag opnieuw in de kijker stellen. Hij gaf er al meteen een ferme lap op. De Nederlander Marcel Snoeyers ( Renault Megane) kreeg al meteen het nakijken toegewezen. Nick Vanalken ( Volkswagen Polo ), zat verleden jaar ook al in het goede ritme, liet menig maal zien dat ook hij stevig uit de hoek kan komen en zijn knappe resultaten mochten er ook best wezen. In Mettet stond de rijder uit Zutendaal zelfs op het podium. Maar de Glosso omloop is zo vlak als een biljarttafel en dat betekent dat de snelheden aardig hoog zijn. Yves Teelen (Peugeot 208) bleef tijdens de eerste confrontatie langs de zijlijn staan. De rijder uit Lanklaar strandde verleden jaar achter kampioen Van den Branden en zal eerder sporadisch aan de start verschijnen. Hopelijk zien we alsnog langsheen de inschrijftafel passeren. Net als Teelen is het uitkijken naar de komst van kampioen Davy Van den Branden ( Citroen DS3). De piloot uit SintNiklaas steekt zijn motivatie niet onder stoelen of banken maar hoopt op een nieuwe groei binnen deze klasse. Ilse Versluys ( Toyota Yaris) haalde de ex Danny Luyten wagen  binnen. De Maldegemse kon al vlot mee en hoopt op veel testkilometers dit seizoen. Verleden jaar deed ze vooral haar ding  in de CrossCar klasse.

Bij de Supernationals + 2000cc won Kristof Bex (Volvo S40) maar liefst vijf van de acht manches en de rijder uit Heusden – Zolder ging uiteindelijk ook met het goud aan de haal. De eerste confrontatie in Mettet was al meteen een schot in de roos want Bex gaf opnieuw zijn visite kaartje af. De Glosso omloop kent hij maar al te goed en ook hier wil hij maar al te graag gaan scoren. Maar dan zal hij het rechterpedaal aardig mogen in trappen. Yorick Maeyninckx ( Volvo 242) was verleden jaar al knap op dreef en wilde maar al te graag aan de bovenzijde van de klassement vertoeven. De ex Glenn Cools Volvo stond in de aanbieding, en Maeyninckx ging over tot de aankoop. De eerste punten scoorde hij al netjes in de aanvangswedstrijd. Ook de openingsronde van het Duits rallycross kampioenschap stond voor Maeyninckx op het programma. Samen met Kristof Bex werden er punten gescoord in Schluchtern. Bex en Maeyninckx stonden afwisselend op het hoogste schavotje.    Het wordt dit jaar ook uitkijken naar Bart Bell ( BMW M3). Vorig jaar trad Bell al in de arena. Maar om punten te scoren moet je aardig wat vermogen onder de motorkap hebben. Dus kwam er een gloednieuwe krachtbron in het vooronder en Mister Cameraland mocht al netjes bij aanvang van het seizoen mee op het podium staan.

In de SuperNationals – 2000cc is het opnieuw uitkijken naar kampioen Steve Volders ( Volvo C30). Volders opende het seizoen met een knappe zege in Mettet voor Ivo Van Den Brandt ( Mitsubishi Colt )   en Joel Strackx ( Honda Civic). Ook Kimi Vermeulen ( Ford Sierra) wist weer knap rond te rijden maar de jonge rijder strandde net langs het podium. Vermeulen bewees verleden jaar dat hij best aardig het gas pedaal weet zitten en dat liet hij mooi zien op de Glosso omloop. Hopelijk is Martijn Vanhove (BMW M1) terug van de partij want door een schouderblessure bleef de rijder uit Kinrooi aan de kant.

Bij de SuperBuggy zal het opnieuw uitkijken worden naar Glenn Sente. Sente won de eerste confrontatie voor Steve Otzer en Peter Barnhoorn.

De MiniBuggy klasse blijkt voor de jongste onder de deelnemers de ideale kweekvijver te zijn. De opmars met deze kleine wagentjes lijkt duidelijk zijn weg gevonden te hebben tussen het grote rallycross geweld . Daan Spies liet al zien dat hij  aardig aan het stuur kan draaien voor Jilien Reints en Ferre Selleslagh.

Kobe Pauwels stond bij de CrossCar Senior op een erg vertrouwde plaats. De rijder uit Leopolsburg mocht in de maand maart al meteen op het hoogste schavot plaats nemen voor Romuald Demelenne en Tim Braummuller. Pauwels heeft tegenwoordig een aardig volle agenda. In het Fanatec GT World Challenge Europe scoorde hij al  en ook in de Porsche Carrera Benelux ( Speedlover) doet hij al aardig wat mooie dingen.  Germain Dewez won In Mettet voor Pascal Wathlet en Jean Degreef bij de Crosscar Junior.

En dat beloven dus weer mooie confrontaties te worden tijdens de tweede BRX afspraak op 2 juni op het Glosso circuit in Arendonk.

(Tekst: P. Claesen, foto’s: Peter Grijmans, Peter Claesen )