Druk finale weekend in VAS rallycross

Het leek wel een traditie te worden, althans zo was het in een nog niet zo lang verleden, dat de finales in het regionale rallycross kampioneschap in de maand oktober zouden plaats vinden op een Limburgs circuit. Maar door vergunningsperikelen en nog steeds geen witte rook wolken boven het Duivelsberg circuit in Maasmechelen is de Glosso omloop in Arendonk voor het tweede jaar op rij het strijdtoneel voor de finalewedstrijden. Want er werden maar liefst twee dagen op de agenda geplaatst om de laatste punten te kunnen binnen halen. Even leek het er op dat de winnaars bijna bekend waren. Maar niets bleek minder waar te zijn. Er werd zowel op zaterdag als op zondag gestreden voor de laatste punten binnen het kampioenschap. Onder een stralende late zomerzon werd het gaspedaal voor de laatste maal dit seizoen stevig ingedrukt alvorens de lange winterperiode weer aan  de deur komt kloppen.

 

Kunnen sterkst in klasse A

 Danny Kunnen ( Toyota Corolla) stond er het beste voor. De piloot uit Kinrooi trok met twee punten voorsprong op Jacky Simons ( Toyota Corolla) richting het dubbel weekend. Maar ook Jean – Pierre Verstraeten ( Toyota Corolla) volgde op een kleine afstand. Doch was het Davy Wynants ( Seat Ibiza) die op zaterdag tot tweemaal toe de besttijd liet noteren. Danny Kunnen volgde op een kleine afstand. Doch kwam oude rot Jacky Simons zich even in de debatten mengen door als snelste in de derde reeks rond te zijn gegaan. Maar voor Davy Wynants moest er nog een scheve schaats worden recht getrokken. Verleden jaar brak immers in volle finale de versnellingpook van de Seat rijder uit Turnhout. Wynants vertrok nu immers vanop de pole en had al snel en kleine voorsprong op Vertraeten en Kunnen. De voosprong van Wynants leek voldoende om met een goed zicht aan de zondag reeks te kunnen beginnen. Helaas werden een aantal wagens na de finale reeksen aan een kleine technische keuring onderworpen. Helaas bleek dat de wagen van Davy Wynants niet comform met het reglement was waardoor Jean – Pierre Vertraeten met de zege aan de haal ging. Danny Kunnen schoof ook een plaats op in de uitslag. Een dag later stond er opnieuw geen maat op de boomlange Wynants. Met tweemaal een snelste chrono vond hij nog maar eens de beste plaats in de A – finale. Al was de beste start wel voor Jacky Simons. De Breeenaar was het best vertrokken voor Wynants en Danny Kunnen. Het jokeren moest ook nog gebeuren waardoor Wynants netjes aan Jacky Simons voorbij ging. Wynants schreef de zege achter zijn naam voor Simons en Kunnen. Doch was het Danny Kunnen die als nieuwe VAS kampioen mocht gaan feesten. Jacky Simons werd tweede. De annulering van Davy Wynants uit de zaterdag finales werd alsnog beloond met het brons in het eindklassement. “ Het was echt geen fijne beproeving”, kwam Danny Kunnen achteraf zijn verhaal doen. ” Ik reed de hele wedstrijddag rond zonder servostuur. En dat was echt wel hard werken om overeind te blijven. Maar ik ben uiteraard wel super tevreden want ik  heb maar liefst achttien jaar moeten wachten op deze overwinning en dat zegt wel voldoende” !!

Debacker nieuwe kampioen in B reeks

 Even leek het erop dat Bob Wilms ( Opel Corsa) zich zelf zou gaan opvolgen als nieuwe kampioen. De piloot uit Rijkevorsel stond na drie wedstrijden aardig aan de lijn te trekken. Al bleef het geen veilig gevoel want Kristof Debacker ( Opel Astra ) stond al eens op het podium dit seizoen en dat smaakte duidelijk naar meer. De zaterdag wedstrijd werd al snel op gang getrokken door twee maal een snelste tijd voor Wilms. Robbe Goris ( Opel Corsa D) kwam zich laten opmerken door tweemaal een tweede chrono te realisren. De A – finale was voor Wilms een mooie bedoeling. Wilms was goed vertrokken maar zag vervolgens bijna alle concurenten weg vallen door mechanische opgave. Enkel Debacker bleef overeind en ging zelfs als snelste over de meet voor Wilms. Een dag later stond er geen maat op Kristof Debacker. De Opel rijder gaf er ferme lap op en reed tot drie maal toe naar de beste tijd. Een logische pole in de A – finale gaf al en voorbode voor een spannend eindspel. Debacker was het best vertrokken voor Robbe Goris en Bob Wilms. Goris ging als eerste richting de jokerronde. Wilms zat in het goede ritme en klom een plaats op. Een goed gevolgde Robbe Goris ging na zijn passage stevig op het gas om alsnog als snelste over de meet de te gaan voor Kristof Debacker en Bob Wilms. In de eindklassering werd Kristof Debacker de nieuwe kampioen voor Bob Wilms en Robbe Goris. “ Het was niet echt een knal seizoen om het met zulke woorden uit te drukken “, vertelde de nieuwe kampioen. Zo reed ik in de vorige wedstrijd de motor stuk waardoor er dus heel wat werk aan de winkel was om met een nieuw exemplaar voor de dag te komen. We hadden tot diep in de nacht aan de wagen gewerkt om hem voor de laatste wedstrijd van het seizoen klaar te krijgen na een klein incident met Goris op zaterdag. En de titel smaakt dus perfect”, aldus een gelukkige Kristof Debacker.

 Toch Andy Leysen in klasse C

 In de zwaarste reeks mocht Arendonkenaar Andy Leysen ( BMW M5) zich voor de tweede maal kampioen noemen. Leysen reed op zaterdag in de reeksen tot tweemaal toe naar een besttijd maar moest wel rekeing houden met een sterk presterende Jef De Busser (BMW Compact). In de tussenstand had Leysen en kleine voorsprong weten uit te bouwen op de naaste achtervolgers. Doch was het best aardig werken om alsnog met een goed resultaat aan het zondag gedeelte te beginnen. Leysen was goed uit de startblokken weggekomen in de A- finale maar ondervond al snel dat Jef De Busser ook in het goede ritme zat. Doch dacht De Busser er aan om op het perfecte moment richting de joker passage te gaan. Leysen had een kleine verkeerde berekening gemaakt en zag De Busser naar de zege gaan. Leysen was even misnoegd maar zou met opgeheven hoofd aan de laatste wedstrijd van het seizoen beginnen. Stijn Severijns ( Opel Ascona B) ging als derde over de meet. Op zondag nam Seppe Jacobs ( BMW E36) de eerste reeks voor zijn rekening. Leysen wist dat er werk aan de winkel was en liet dat merken door de tweede en derde reeks voor zijn rekening te nemen. Leysen mocht, net zoals een dag voordien, opnieuw vanop de pole vertrekken.  Als een pijl uit een boog vertrok hij met in zijn kielzog B – finale winnaar Jonas Kemps ( BMW E36) en Maarten Vertraeten ( BMW E36). Leysen reed nu heel doordacht rond. Zich laten betrappen op een fout zou hem nu duur komen te staan. De voorsprong op een goed volgende Jonas Kemps bleek voldoende groot om naar de joker ronde te gaan. Leysen zette een laatste spurt in om zich voor de tweede maal als kampioen  te kronen. Jonas Kemps ging als tweede over de meet voor Maarten Vertraeten. In de eindstand gaat het zilver naar Seppe Jacobs (BMW E36) voor Jef De Busser.

“ Ik heb hier een heel jaar naar toegeleefd”, kwam de nieuwbakken kampioen vertellen. “ Tijdens de wedstrijd van zaterdag had ik totaal geen grip “, door andere banden op te leggen verliep het nog niet echt perfect maar door geconcentreed te blijven kon ik alsnog naar de zege rijden. Ik word hier voor de tweede maal kampioen en dat doet echt deugd”.

 De Bolle met vingers in de neus naar de titel  

 Er stond absoluut geen maat op de jonge Robin De Bolle ( Toyota MR2). De rijder uit Affligem schreef dit jaar elke wedstrijd achter zijn naam. Ook voor het dubbelpunten  weekend reed hij iedereen op een hoopje. Enkel op zaterdag moest hij even rekening houden met Damian Van Lieshout (Citroen Saxo) die aardig in het goede ritme zat. Een dag later gaf De Bolle zijn Toyota opnieuw  de sporen en reed alzo naar de titel in de deze helaas onderbemande reeks. Damian Van Lieshout ging met het zilver aan de haal voor Yoko Goossens ( Volkswagen Golf). “ Ik had voor de finale van vandaag speciaal nieuwe banden laten opleggen. Om zeker te zijn dat de grip optimaal zou zijn. Ik heb een vijf op vijf gehaald en dat is een mooi resultaat in deze reeks. In het verleden reed ik nog in de nationale RST Cup. Een basis had ik dus een beetje. Volgend jaar ga ik in de klasse A aantreden en dat zal dus wel een andere koek gaan zijn”, aldus kampioen De Bolle.      (tekst P. Claesen)