Start VAS rallycross kampioenschap, herdenkingsprijs Willy Sneyers

De lange winterslaap in het regionaal rallycross kampioenschap maakt plaats voor een nieuw seizoen. Het was immers van verleden jaar oktober geleden dat het geluid van brullende motoren weerklonk op het Glosso circuit in Arendonk. En na het vele winterse gesleutel aan diverse race bolides is het dus de hoogste tijd om de helm weer van de haak te halen. Nog steeds geen witte rookwolken boven het Duivelsberg circuit in Maasmechelen. Dat betekend dat Arendonk opnieuw het hoofdtoneel is van het kampioenschap. Doch weerklinkt er een positieve noot. Opnieuw zal er richting onze Noorderburen worden getrokken. Net zoals verleden jaar zet het Eurocircuit in Valkenswaard de deuren open om de regionale rijders maar al te graag te verwelkomen. Geen sprake dus van eentonigheid om enkel op de Glosso omloop de strijd aan te gaan. Hoog tijd dus om de draad terug op te gaan nemen.

Grote strijd in klasse A

 Ben Desender werd verleden jaar kampioen in de klasse A. Na een fel bevochten strijd met Danny Kunnen (Toyota Corolla) liet de piloot uit Merksem het regionaal kampioenschap om zijn kansen te gaan verdedigen in het Nationaal gebeuren. De motor was reeds vroegtijdig verkocht en Desender vond dat het de hoogste tijd was geworden om een stapje hoger te gaan klimmen. Wellicht de kans van Danny Kunnen om eindelijk de naam van eeuwige tweede in de rangschikken uit te gaan wissen. Een grondige revisie van Kunnen’s bolide en een verse geut olie moeten in staat zijn om hoge toppen te gaan scheren. Ook pechduivel Davy Wijnants ( Seat Ibiza) is terug van de partij. De rijder uit Turnhout kreeg in volle finale met een versnellingspook breuk te maken waardoor zijn kans op de titel totaal in rook opging. Wijnants hoopt optijd aan de start te kunnen staan na een sleutelbeenbreuk die hij opliep na een val met de fiets. Oude rot Jacky Simons (Toyota Corolla ) en Jean – Pierre Verstraeten ( Toyota Corolla) zijn ook weer grote kanshebbers voor de titel binnen deze klasse.

Opnieuw Wilms in klasse B ?

Bob Wilms ( Opel Corsa ) domineerden vorig seizoen in deze klasse. De piloot uit Rijkevorsel trok een strakke lijn doorheen het regionaal gebeuren en had weinig of geen tegenstand. Wilms werd uiteindelijk kampioen en wil ook dit jaar weer een gooi doen naar de titel. De wagen kreeg een zware vermagerings kuur en moet zonder meer in staat zijn om opnieuw hoge toppen te gaan scheren. Wellicht krijgt hij opnieuw concurrentie van Ronny Maes ( Volkswagen Golf) en Robin Gielen (Opel Corsa). Of misschien gaat Stef Engelen ( Volkswagen Golf ) eindelijk kunnen bevestigen. De jonge piloot uit Maasmechelen greep verleden jaar net langs de prijzen in de eindstand maar werd wel knap Limburgs kampioen in deze reeks.

Opnieuw Leysen of concurrentie opkomst ?

 Yorick Maeyninckx ( BMW E36) reed in 2022 de pannen van het dak. De rijder uit Westerlo had weinig of geen tegenstand. Maar Maeyninckx plant een sabbatjaar in het kampioenschap. Een grote kans wellicht voor Andy Leysen (BMW M5) om terug te gaan  scoren. Leysen kent het Glosso circuit als zijn broekzak maar had niet echt een top seizoen. Na enkele lekke banden en diverse technische ongemakken  wil de rijder uit Arendonk zonder meer opnieuw gaan bevestigen. Al zal hij wel opnieuw het gezelschap gaan krijgen van Jef De Busser ( BMW Compact), en oude rotten Jonas Kemps (BMW) en Jan Driessen ( BMW Compact). En zeker niet uit het oog te verliezen is Seppe Jacobs (BMW E36). De problemen met de versnellingsbak, die hij kreeg in de laatste race van vorig  jaar, zouden eindelijk achterwege moeten blijven.  Een nieuw exemplaar werd tijdens de winterstop gemonteerd samen met een gloednieuw setje Proflex veren.  Het belooft hier zonder meer weer een spannend en spectaculair seizoen te gaan worden. Want het Eurocircuit in Valkenswaard, waar dat tweemaal punten kunnen gescoord worden, is een snelle omloop en dat is absoluut in het voordeel van de zware BMW’s die verleden jaar hier aan het langste einde trokken.

Promo D 

 Ruud Lavrijssen werd verleden jaar kampioen in de instapklasse binnen het rallycross gebeuren. Lavrijssen reed een probleemloos jaar en gaat dit seizoen zijn kans wagen in de klasse B. De Peugeot 205 staat aan de kant en werd inmiddels ingeruild voor een Volkswagen Golf. Zeker is dat Robin De Bolle ( Toyota MR2) terug aan de start gaat komen. De Bolle won verleden jaar totaal onverwacht de finale race van latere kampioen Lavrijssen. Hopelijk zien we dit jaar wat meer piloten aan de start verschijnen. Want deze instap klasse was en is nog steeds het ideale strijdtoneel om een stapje hoger te gaan na een algemene titel. Afwachten zal wellicht de boodschap gaan worden. Afspraak dus voor de eerste confrontatie op 26 maart op het Glosso circuit in Arendonk