Puntenslag op zonovergoten Glosso circuit

PERSBERICHT 20/21 mei 2023, VAS Kampioenschap

 

Na het annuleren van de VAS wedstrijden in het Nederlandse Valkenswaard werd het op het Glosso circuit een vol weekend. Tot tweemaal toe konden er dus punten worden gescoord voor het regionale kampioenschap. Gelukkig was de zon vollop van de partij en de afwezigen hadden dus ongelijk. Maar twee wedstrijden verdeeld over twee dagen heeft helaas ook de keerzijde van de medaille. Winst op zaterdag betekende niet meteen ook een zege op zondag en omgekeerd. Kortom twijfels voor sommige rijders die tot op heden puntenloos huiswaarts keerden. Maar misschien ook een open kans voor zij die tijdens de eerste confrontatie, die in barslechte weersomstandigheden werden gereden, niet overeind bleven in Arendonk.

Simons en Wynants aan het feest in klasse A

Oude rot Jacky Simons ( Toyota Corolla GT) mocht op zaterdag de volle buit in ontvangst nemen. Al was het wel Davy Wynants ( Seat Ibiza ) die tweemaal een besttijd wist te realiseren. Simons nam de eerste reeks voor zijn rekening. Doch waren de eerste punten van het weekend voor Jacky Simons. De rijder uit Bree was in de A – finale net iets sneller onderweg geweest en eindigde knap voor Danny Kunnen ( Toyota Corolla ) en Jean – Pierre Verstraeten ( Toyota Corolla). “ Het was de hele dag een spannende strijd met Davy Wynants.Ook al was hij een tikkeltje sneller dan mij. Helaas brak in volle finale de brandstofleiding bij hem waardoor de overwinning voor mij was”, aldus Simons. Eén dag later was Wynants wel aan het feest. De piloot uit Turnhout mocht nu wel de zege voor zijn rekening nemen. Danny Kunnen schreef in de eerste reeks de snelste tijd achter zijn naam. Wynants nam de tweede reeks voor zijn rekening terwijl Simons in de derde reeks voor de besttijd zorgde. Simons nam de beste start in de A – finale gevolgd door Wynants en Jean – Pierre Verstraeten. De druk om te scoren lag heel hoog en even dacht Jacky Simons aan dubbele punten winst. Helaas ging Simons in de fout waardoor de weg voor Wynants open lag om met de zege aan de haal te gaan. Simons vond een tweede adem en vocht zich alsnog een weg naar het podium door Kunnen voorbij te spurten. “ Tijdens de training kwam ik langs het circuit onzacht in aanraking met de betonnen muur waardoor er even werk aan de winkel was. Gelukkig hebben we met man en macht de schade kunnen herstellen waardoor ik alsnog van start kon gaan. De overwinning maakt natuurlijk alles goed” , aldus een zeer tevreden Dave Wynants.

Debacker en Blockx verdelen de punten in klasse B

Kristof Debacker ( Opel Astra) was op zaterdag aan de punten winst. Tot driemaal toe reed hij naar de snelste chrono. Robbe Goris ( Opel Corsa D) volgde op vinkeslag. Maar de volle buit was duidelijk voor Debacker die zijn scheve schaats situatie uit de openingsrace volledig rechtzette. Door een puntenloze strijd, na een vroegtijdige uitschakeling, was de Opel piloot nu wel aan het feest. Bob Wilms ( Opel Corsa ) had een mindere dag. Na een achtste tijd in de eerste reeks vocht hij zich in de A – finale alsnog naar een tweede podiumplaats voor een goed gevolgde Bjorn Blockx ( Volkswagen Golf). Een dag later was het feest voor Bjorn Bockx. De rijder uit Arendonk moest eerst nog toezien hoe een sterk presterende Bob Wilms in de eerste reeks met de snelste chrono aan de haal ging. Daarna bleek Blockx op een erg droog Glosso circuit de snelste tijden in de tweede en derde reeks achter zijn aam te noteren. Blockx was in de A – finale het snelst weg gekomen voor een sterk presterende Robbe Goris ( Opel Corsa D), Bob Wilms en Ronny Maes ( Volkswagen Golf). Zaterdag winnaar Debacker moest vroegtijdig de handdoek werpen met een warmlopende motor. Blockx bleef het roer stevig in handen houden en bouwde een mooie voorsprong uit. Op de achtergrond was Bob Wilms inmiddels aan Ronny Maes voorbij gegaan nadat deze in de fout ging. Wilms bleef netjes overeind maar ondervond dat Robbe Goris duidelijk sneller was dan hem. “ Op zaterdag kampte de wagen met schakelproblemen maar daar hadden we aan gewerkt waardoor ik in de wedstrijd op zondag telkens heel goed uit de startblokken wegkwam. Het was wel strijden voor elke meter. Het was best een moeilijk weekend met twee wedstrijden verdeeld over twee dagen. Ik nooit gedacht aan een overwinning gedacht”, aldus een heel gelukkige Blockx.

Jacobs en Leysen aan de winst bij zware jongens in klasse C

Seppe jacobs ( BMW E36) was op zaterdag aardig op puntenjacht geweest. De BMW piloot was in de reeksen tweemaal het snelst onderweg geweest en scoorde in de A – finale net iets beter dan Bart Goris ( Opel Corsa D). Oude rot Jan Driessen ( BMW 1) scoorde heel verrassend met een derde podiumplaats als resultaat. Titelpredendent Andy Leysen (BMW M5) misschakelde zich in een gevecht met Driessen en scoorde pas een vijfde plaats als resultaat. Leysen zette zich schrap om op zondag zwaar in de tegenaanval te gaan. De rijder uit Arendonk moest in de eerste reeks de snelste tijd overlaten aan een opnieuw sterk rijdende Seppe Jacobs. Daarna waren de tweede en derde reeks voor Leysen’s rekening. Leysen stond in de A – finale op de beste plaats en was ook het snelste weg voor Jacobs en Tom Mast ( BMW Compact). Even ondervond Leysen lichte weerstand van Jacobs toen die nog even kwam opzetten. Na het nemen van de jokerronde bleef Leysen mooi aan de leiding om vervolgens de zege tot zich te nemen. Jacobs en Goris streden in de achterhoede voor de overige ere plaatsen. Jacobs werd uiteindelijk tweede voor een sterk rijdende Bart Goris. “ Ik had een heel goede start genomen en hield me netjes aan de binnenzijde. Want de druk van Jacobs was wel erg hoog. Het middenstuk van het circuit was erg glad geworden door opgeworpen steentjes en ik moest de wagen echt in de bochten zetten om niet in de fout te gaan. Ik reed met een vastgelast differentieel. Een noodoplossing want mijn goed differentieel was dringend aan herstelling toe. Op het onverhard moest ik zelfs even van het gas af, want de angst om in de fout te gaan bleek toch erg groot. Het was zwaar werken vandaag maar de beloning mocht er wel zijn, aldus Leysen.

Dubbel winst voor De Bolle in Promo D

Moet het nog worden gezegd dat Robin De Bolle ( Toyota MR2) aan een solo seizoen bezig is. Weinig of geen tegenstand voor de rijder uit Afligem. Over beide wedstrijd dagen was de jonge knaap sneller dan het nog steeds magere deelnemersveld. Op zaterdag won de Bolle voor Damian Van Lieshout ( Citroen Saxo) en Piet De Louw ( Opel Ascona B). Een dag later mocht hij opnieuw zegevieren voor Van Lieshout en Tommy Van Bruyssel (Mitsubishi Colt). “ Ik had vers rubber laten aanrukken en dat heeft toch zijn vruchten afgeworpen. Ik reed in de finales telkens aan het zelfde ritme en een mooie twee op twee is daar het resultaat van !”

De VAS rijders hebben nu en lange rustpauze. De volgende wedstrijden, opnieuw een dubbel weekend, staan gepland voor 2 en 3 september met het Glosso circuit opnieuw als strijdtoneel