VAS seizoen opener op Glosso circuit (persbericht)

De eerste confrontatie van het nieuwe rallycross seizoen is niet meteen een hoogvlieger geworden. De weergoden waren duidelijk niet in opperste stemming en het Glosso circuit veranderde ziende ogen in een bij momenten moeilijke berijdbare omloop. Niet alleen de wagens kregen het hard te verduren maar ook voor de rijders was het dweilen met de kraan open. Het woord annuleren viel gelukkig niet te noteren en dus werden er toch maar drie reeksen afgewerkt in moeilijke omstandigheden. Toch boden zich zevenenveertig rijders aan om op zoek te gaan naar de eerste punten van het nieuwe seizoen. Met drie wedstrijden in Arendonk en twee verplaatsingen richting het Eurocircuit in Valkenswaard.

Kunnen modderkoning in klasse A

Het was uitkijken wie dat de opvolger zou gaan worden van uittredend kampioen Ben Desender. Desender maakte immers de overstap naar het Nationale gebeuren en liet toch een beetje een grote leegte achter zich. Misschien was het nu wel de hoogste tijd voor Danny Kunnen (Toyota Corolla) om de naam van eeuwige tweede te gaan vergeten. De piloot uit Kinrooi reed heel beheerst over de bij momenten erg moeilijk berijdbare Glosso omloop. Tot tweemaal toe liet hij een besttijd noteren. Oude rot Jacky Simons (Toyota Corolla GT) gaf zijn wagen flink de sporen maar ondervond dat het erg moeilijk zou gaan worden om Kunnen voor te kunnen blijven. Ook Guy Anthoni ( Honda Civic) was terug van weggeweest en reed aardige top drie tijden achter zijn naam. Doch was het Simons die in de A – finale het best weg was. Maar de rijder uit Bree ging bij op het aansnijden van het onverhard in de fout waardoor een goed gevolgde Danny Kunnen de leiding over nam. Ook na het jokeren bleef Kunnen stevig aan het woord en nam de eerste zege van het seizoen voor zijn rekening. Een sterk rijdende Anthoni mocht het brons in ontvangst nemen voor Jean – Pierre Verstraeten ( Toyota Corolla). “ Ik heb vandaag heel gedoseerd gereden”, aldus een gelukkige Danny Kunnen. “ Doordat Simons al vroeg in de fout ging zag ik de mogelijkheid om de leiding over te nemen en deze goed vast te houden. Ik ben ongelooflijk blij met deze overwinning” !

Eerste punten voor Wilms in klasse B    

Zou Bob Wilms (Opel Corsa ) tegenstand gaan krijgen of niet ? De rijder uit Rijkevorsel kreeg in de eerste reeks even het bezoek van Promo kampioen Ruud Lavrijssen ( Volkswagen Golf). Lavrijssen maakte de overstap naar de klasse B en was al meteen drie seconden sneller onderweg geweest dan Wilms. Maar Wilms zette al snel orde op zaken en nam de tweede en derde reeks voor zijn rekening. In de A – finale was Wilms duidelijk iedereen te snel af. De Opel Corsa, die op zaterdag tijdens de trainingen nog zwaar beschadigd raakte, gaf geen krimp op de steeds maar zwaarder wordende Glosso omloop. Lavrijssen was ook goed onderweg en beet zich al snel vast in de tweede positie. B – finale winnaar Kristof DeBacker ( Opel Astra) ging net iets te onstuimig te keer en werd bedacht met een zwarte vlag. Ondertussen waren Wilms en Lavrijssen aardig aan het strijden. En ook Stef Engelen (Volkswagen Golf ) kwam nog even opzetten. Doch was het Wilms die al meteen de toon aangaf in deze eerste confrontatie. Ruud Lavrijssen reed als tweede over de meet voor een sterk rijdende Stef Engelen. “ Op zaterdag ging ik zwaar in het decor. Maar het hele team heeft hard gewerkt om de wagen tijdig klaar te krijgen voor vandaag. Ik heb geen  risico’s meer durven nemen en alles langzaam opgebouwd richting finale”, vertelde Bob Wilms nadien.

Volle buit voor Leysen in klasse C  

Verleden jaar beet Andy Leysen de tanden stuk op latere kampioen Yorick Maeyninckx. Maar Maeyninckx blijft dit jaar aan de kant en wellicht is dit de ultieme kans voor Andy Leysen ( BMW M5) om terug vooraan te gaan scoren. De piloot uit Arendonk zette al meteen de toon door tweemaal de snelste tijd te laten waarnemen. Doch werd het geen zondagse uitstap voor Leysen. Seppe Jacobs (BMW E36) wist al snel dat hij Leysen niet uit het oog mocht gaan verliezen. Jacobs bleef op vinkeslag en reed scherpe tijden achter zijn naam. Een ook Jef De Busser  (BMW Compact) mocht er best wezen. Doch was het als vanouds Leysen die de A – finale naar zijn hand zette. Een uiterst snelle start voor Leysen en een goed gevolgde Seppe Jacobs gaven al snel aan dat er vuurwerk in de lucht hing. Ook B – finale winnaar Jonas Kemps ( BMW E36) kwam plots vooraan postvatten. Inmiddels was Leysen al richting de jokerronde gegaan. En dat was een goede zet want in de achterhoede werd er zwaar gestreden voor de ere plaatsen. Wim Severeyns (Opel Manta B) zat in het goede spoor en nam totaal onverwacht de twee positie stevig in handen om deze  vervolgens niet meer af te staan voor een zeer sterk rijdende Jonas Kemps. “ Ik had de hele dag problemen met de versnellingsbak”, kwam Leysen achteraf vertellen. De bak begon naar het einde toe werkelijk zeer vreemde geluiden te maken en dat bezorgde me toch wel wat angst. Vandaar dat ik de derde reeks bewust aan me voorbij liet gaan. Ik durfde heel weinig te schakelen. Maar de eerste punten zijn binnen en dat is het belangrijkste “, aldus een fiere Andy Leysen.

De Bolle wint zwaar onderbemande Promo Klasse D  

Met slechts een handvol deelnemers won Robin De Bolle ( Toyota MR2) de eerste wedstrijd van het jaar. Met enig of geen hinder van het slechte voorjaarsweer reed De Bolle met de vingers in de neus naar de zege voor Yoko Goossens ( Volkswagen Golf). “ Ik kom uit het RST kampioenschap. En dat was voor mij de ideale leerschool om een stapje hoger op te gaan. Helaas is het deelnemers aantal zwaar onderbemand en dat is toch wel teleurstellend”, als De Bolle.