Spannende finales in VAS rallycross

Het was een druk jaar in het regionaal rallycross kampioenschap. Vooral door het feit dat bijna alle wedstrijden plaats vonden op het Glosso circuit in Arendonk. Om de eentonigheid te doorbreken werd er een alternatief naar voren geschoven. Twee wedstrijden werden onder gebracht op het Euro circuit in het Nederlandse Valkenswaard. Eén van beiden wedstrijden mocht slechts in rekening worden gebracht. Een minder goed resultaat werd dus aanzien als schrap resultaat. De goedkeuring bij de piloten werd op een warm onthaal onthaald. Maar er moest ook nog worden gereden en punten gescoord in de vier klassen. Geen makkelijke opdracht vooral door het feit dat er al van bij de eerste wedstrijd in de maand mei bijzonder hard werd gereden. En een spannend sloteinde deed de spanning nog een beetje stijgen.

Desender kampioen door pech van Wijnants in klasse A

Dat het een spannend slot zou gaan worden stond als een paal boven water in de klasse A. Het trio Desender, Wijnants en Kunnen zorgden in elk geval voor de nodige adrenaline. Doch was het Davy Wijnants ( Seat Ibiza ) die tot driemaal toe de snelste tijd liet waarnemen in de reeksen. Ben Desender ( Honda Civic ) was iets minder snel onderweg geweest en wist dat er werk aan de winkel was om Wijnants voor te blijven. Ook Danny Kunnen ( Toyota Corolla ) was goed onderweg en zou zeker nog een rol gaan spelen in de finale. Desender nam een goede start gevolgd door Wijnants en Jacky Simons ( Toyota Corolla GT). Jean – Pierre Verstraeten ( Toyota Corolla) kwam zich even vervoegen maar ondervond dat Kunnen net iets beter onderweg was in A finale. Wijnants’s Ibiza begon plots snelheid te minderen waardoor Kunnen dichter in de buurt kwam van leider Desender. Later bleek dat Wijnants aan de kant moest met een afgebroken versnellingspook. Desender hield het hoofd koel en bleef ook na de jokerronde stevig aan de leiding rijden. Danny Kunnen kwam niet echt meer aandringen en streed voor een tweede podium plaats. Guy Anthoni ( Honda Civic) ging in de laatste wedstrijd van het seizoen als derde over de meet. Ben Desender werd met deze overwinning de nieuwe kampioen in de klasse A. “ Ik had veel liever al strijdend gewonnen. Door het vroegtijdig uitvallen van Wijnants was de druk plots minder geworden. Ik kon vandaag echt niet aan hem tippen en dat vond ik wel best wel spijtig. Maar ik ben natuurlijk wel heel tevreden met deze titel”, aldus een gelukkige Ben Desender.

Wilms kampioen ondanks zege van De Backer

Dat er dit seizoen geen maat stond op de kleine Opel Corsa van Bob Wilms moet niet meer worden aangehaald. De piloot uit Rijkevorsel reed dit jaar werkelijk de pannen van het dak. Slechts enkele malen moest hij rekening houden met Kristof De Backer ( Opel Astra ) en Steve Ubben ( Honda Civic ) die enkele weken na zijn zege in Arendonk overleed. Wilms hield de druk hoog door zelden in de fout te gaan. Maar ook Ronny Maes ( Volkswagen Golf) streed om elke meter en hield de spanning er in ook na de uitstappen in Valkenswaard. Maes liet de eerste besttijd noteren in de eerste reeks. De Backer nam de tweede chrono voor zijn rekening terwijl Wilms in de derde reeks het snelst onderweg was geweest. Doch was het Kristof De Backer die in de A – finale goed weg was voor Wilms en B – finale winnaar Robin Gielen (Opel Corsa). De strijd bleef hevig tot in de laatste ronde toen De Backer en Wilms gezamelijk naar de jokerronde gingen. Wilms ging nog vol op het gas staan maar moest toch toezien hoe Kristof De Backer de finale achter zijn naam schreef. Ondanks De Backer’s zege mocht Wilms aan de champagne. “ Vanaf de eerste meters zat het al goed dit seizoen. Ik reed echt met een gedoseerde rijstijl. Want met agressie bekom je uiteindelijk niets. Doch verliep deze finale wedstrijd niet geheel vlekkeloos. In de tweede reeks had ik te kampen met schakel problemen en moest ik noodgedwongen het toerental laten zakken. De opdracht was uiteindelijk om De Backer bij te kunnen blijven en dat is uiteindelijk ook gelukt”, kwam Wilms achteraf vertellen.

Geen maat op Maeyninckx bij zware jongens

Andy Leysen ( BMW M5) stond er het beste voor in de finale wedstrijd. De Arendonkenaar wilde absoluut de titel op zak steken maar dan moest hij wel zwaar aan de slag. De achterstand op naaste achtervolger Yorick Maeyninckx ( BMW E36) bedroeg slechts één punt. Helaas draaide alles uit in het voordeel van Maeyninckx. De rijder uit Poederlee gaf geen krimp en reed tot driemaal toe naar een besttijd. Leysen reed met het mes tussen de tanden maar ondervond dat er geen maat stond op de jonge Maeyninckx. Als klap op de pijl kreeg Leysen af te rekenen met een afgebroken stabilisatorstang in de tweede reeks en een klapband in de derde reeks. In de A – finale ging Maeyninckx er als en haas vandoor. Jef De Busser ( BMW Compact) en B – finale winnaar  Jeroen Bielen ( BMW E36) vochten een onderling duwel uit voor de plaatsten twee en drie. Leysen streed nog voor elke meter maar moest helaas de zege aan Yorick Maeyninckx laten voor Jef De Busser en Jeroen Bielen. Maeyninckx werd al een kampioen in de Promo klasse en was dolgelukkig met deze nieuwe titel. “ Ik reed tot drie maal toe naar de snelste tijd en het hele plaatje klopte dus perfect. Al had ik bij de openingswedstrijd er niet zo een goede kijk op. De versnellingsbak was stuk gegaan en dat was wel even een min punt. Ik wilde dus voor deze finale wedstrijd goed voor de dag komen. We waren na de training op zaterdag op hotel blijven overnachten om de concentratie hoog te houden. En mijn doelstelling om onder druk te presteren is ook uitgekomen”, aldus de nieuwe kampioen.

Lavrijssen kampioen in Promo D

Moest het nog worden aangehaald dat Ruud Lavrijssen ( Peugeot 205) zijn zinnen had gezet op een algemene zege in de Promo klasse ? De rijder uit Dessel gaf al van bij de eerste meters te kennen dat hij zijn zinnen had gezet op de titel. Werkelijk niemand kwam ook maar even in zijn buurt. Doch leek het er even op dat hij naaste achtervolger Mitch Moonen ( Ford Fiesta) moest laten voor gaan. In de tweede race van het seizoen ging de wagen vroegtijdig stuk en Lavrijssen moest noodgedwongen op zoek naar een ander stuur. Maar hij beet stevig terug door een kleine voorsprong van twee punten op naaste achtervolger Michiel De Proost ( Honda Civic ) uit te bouwen. De spanning bleef er dus in tot op de slotdag. Lavrijssen reed tweemaal naar en snelste chrono en dat was voldoende om van op de pole te kunnen starten. Doch was het nieuwkomer Robin De Bolle ( Toyota MR) die in de finale het best was vertrokken. Lavrijssen mocht geen fouten maken om alsnog met de titel aan de haal te gaan. Hij bleef verstandig rond rijden en stak heel fier de titel op zak na de dag winst van De Bolle. “ Ondanks dat ik  voor de tweede wedstrijd opzoek moest gaan naar een andere wagen kon ik toch nog voldoen punten verzamelen om alsnog kampioen te worden. Deze wagen is de ex wagen van mijn vader. En die had er al eens een opendeur wedstrijd mee gereden. Voor volgend seizoen ga ik een stapje hoger richting de klasse B. Dat het niet makkelijk zal worden is al geweten. Maar ik zal wel zien waar dat we terecht gaan komen”, aldus kampioen Lavrijssen.