45e Herdenkingsprijs Willy Sneyers op Glosso circuit

Onlangs ging het Belgisch Kampioenschap rallycross (BRX) van start op de omloop van Mettet.
Dat was de aanloop van een drukke aankomende kalender.
Net zoals verleden jaar gaat ook het Glosso circuit van Arendonk gastheer zijn van het kampioenschap. Maar liefst drie maal kunnen er punten worden gescoord en dat is natuurlijk een belangrijke zaak om hoog te kunnen eindigen.
Hopelijk dragen de weergoden hun steentje bij want de eerste wedstrijd van het Regionaal VAS kampioenschap moest onlangs worden geannuleerd wegens een niet toegankelijk rennerspark door een teveel aan wateroverlast.

Maar 28 april staat nu al vast geprikt als de tweede confrontatie voor het BRX  (Belgische kampioenschap rallycross)

In de RX3 klasse scoorde Yenthe Putzeys (Opel Corsa) de volle buit.
Verleden jaar ging de piloot uit Alken ook tweemaal met het goud aan de haal. En het netjes overdoen staat dan ook hoog op zijn verlanglijstje. Hij gaf er al meteen een ferme lap op door de Nederlander Marcel Snoeyers ( Renault Megane) voor te blijven. Nick Vanalken ( Volkswagen Polo), zat verleden jaar al in het goede ritme en goed voor enkele knappe resultaten, mocht in Mettet mee op het podium.

Geen Yves Teelen ( Peugeot 208) aan de start daar in Mettet. De rijder uit Lanklaar strandde verleden jaar net achter kampioen Van den Branden. Sporadisch aan de start verschijnen, staat helaas op zijn verlanglijst van dit seizoen en hopelijk komt hij alsnog aandraven om mee te dingen in Arendonk.

Net als Teelen is het uitkijken naar kampioen Davy Van Den Branden ( Citroen DS3). De rijder uit SintNiklaas is en blijft gemotiveerd en hoopt net als iedereen dat er een nieuwe groei ontstaat in deze klasse. Zo was er in Mettet het eerste optreden van Ilse Versluys (Toyota Yaris). De Maldegemse kocht in het tussen seizoen de wagen van Danny Luyten en hoopt er dit jaar vooral veel testkilometers mee te rijden. We zagen haar verleden jaar al mooie dingen doen op de Glosso omloop in de CrossCar klasse.
Kristof Bex (Volvo S40) won verleden jaar maar liefst vijf van de acht wedstrijden bij de Supenationals +2000cc en ging uiteindelijk ook met de algemene zege aan de haal. De piloot uit Heusden-Zolder gaf onlangs al meteen zijn visite kaartje af door met de volle buit huiswaarts te keren.
Bex kent de Glosso omloop maar al te best en wil ook hier weer gaan scoren. Al zal hij dit seizoen toch aardig wat concurrentie gaan krijgen van Yorick Maeyninckx ( Volvo 242). Maeyninckx kocht de ex- Glenn Cools bolide en stond in de eerste wedstrijd al meteen op het podium.
Maar de Glosso omloop is ook best snel en dat bewees hij verleden jaar reeds. De top drie in Mettet werd afgesloten met de Nederlander Bart Bell ( BMW M3).
Mister Cameraland trad verleden jaar al in actie met de snelle BMW en liet nog voor de eerste wedstrijd een nieuwe motor inbouwen. Bell mocht al meteen het brons in ontvangst nemen.

In de SuperNationals – 2000cc gaat het opnieuw uitkijken worden naar Steve Volders ( Volvo C30). Volders ging in de eerste wedstrijd hard op de trappers staan en scoorde mooi voor Ivo Van Den Brandt ( Mitsubishi Colt) en Joel Strackx ( Honda Civic ).
Ook Kimi Vermeulen ( Ford Sierra) wist weer knap rond te rijden maar eindigde net langs het erepodium. Vermeulen bewees in het vorig seizoen dat de Arendonkse omloop best wel te smaken is.
Het wordt ook uitkijken naar de eerste afspraak met Martijn Vanhove ( BMW 1M). Vanhove liet de wedstrijd in Mettet vallen door een schouderblessure. De rijder uit Kinrooi kwam wel testen op het Duivelsberg circuit maar ondervond nog te veel last te hebben van zijn blessure.

Bij de SuperBuggy zal het opnieuw uitkijken worden naar Glenn Sente. Sente won immers voor Steve Otzer en Peter Barnhoom.

De MiniBuggy klasse blijkt megapopulair te zijn. De opmars met deze kleine wagentjes lijkt duidelijk zijn weg gevonden te hebben tussen het grote geweld. Daan Spies trok aan het langste einde in Mettet. Jilien Reints en Ferre Selleslagh mochten mee het podium vervolledigen.

Kobe Pauwels stond bij de Cross Car Senior op een vertrouwde plaats. De rijder uit Leopoldsburg mocht bij de eerste afspraak al meteen op het hoogste schavot plaats nemen voor Romuald Demelenne en Tim Braummuller. Pauwels heeft tegenwoordig een voile agendag. Onlangs kwam hij nog in actie op de omloop van Paul Ricard in Frankrijk tijdens een wedstrijd van het Fanatec GT World Challenge Europe kampioenschap  waar dat hij netjes het podium besteeg.

Germain Dewez won in Mettet voor Pascal Wathlet en Jean Degreefbij de Cross Car Junior en het beloofd voor de confrontatie in Arendonk opnieuw een spannende bedoeling te gaan worden. De tweede afspraak: heeft plaats op 28 april op de Glosso omloop

Foto’s met dank aan J. Dingenen